Wednesday, November 3, 2010

trip ke PULAU BATAM , INDONESIA

nak gi ... nak gi...  jom semua.... Pihak UiTM Terengganu telah bermurah hati telah mengadakan travel trip ke pulau batam pada awal tahun 2010 atas kemenangan kampus kami dalam kejohanan sukan antara kampus pada akhir tahun 2009 lalu..

kami bertolak dari kampus pada jam 5 petang... kami menuju ke johor kerana akan menaiki feri ke pulau batam.. sampai johor dalam pukul 6 pagi... duk lepak makan pagi dulu... round2 kat sekitar THE ZON ,johor.. iaitu zon bebas cukai... sambil tu dapat lah melihat permandangan singapura dari tebing sebelah johor..

pukul 8 pagi kami mula masuk kat pusat imigresen untuk spot check.. dan menunggu lagi kat hadapan ruang masuk ke feri tu... tiket pulak pukul 8 45 pagi... sambil menunggu, aku pegi tukar duit kat moneu changer kat situ.. tukar rm 700 lebih.. dapat 2 juta tuuuu..... juta rupiah ler..


pok lim pengawal suke selok dapat duit berjuta-juta.... tapi semua muka macam mengantuk mata.. dok cukup tido agi kot... 


en.ismail, bos kecik aku..... aiiikk macam marah aje kat imigresen sebab lambat.. sabor... saborr...

 akhirnye... tibalah masa kami nak naik feri..... bekal air n jang-jang sket .. mahal ar harga air n makanan ringan kat situ..

inilah gambaran feri laju yang akan bawak kami semua ke pulau batam... laju arr...  macam siput.



ini antara group berani mati , orang suruh masuk dalam dia duk juga lepak kat luar... masa sampai kat tengah laut china selatan mulalah kecut perut... mau nya tidak, ombak melambung-lambung..tapi xde yang muntah-muntah.. perjalanan ngan feri lebih kurang 2 jam.....
boring..................................boring.................. sebelum masuk ke laut besar kami melalui laut antara johor n singapura.. sempat jugak ambik gambar COSTA RICA, EYE ON SINGAPURA mini..

sembang punye sembang , alhamdulillah sampai juga kat pulau batam... lebih kurang kul 10.45 pagi..


 dapat air free masa naik feri tadi... poosing kat jeti imigresen INTERNATIONAL FERRY TERMINAL BATAM CENTRE . masa nak keluar dari tempat ni, macam-macam halangan ..!! seorang pegawai kat situ cakap x boleh masuk sebab pas masuk beramai-ramai la... kenapa x buat pasport sendiri.. macam-macam lagi ar.. sejam lepas tu barula group kami dilepaskan.....
lepas aje dapat keluar , kami dibawa oleh tourman round2 sekitar kedai kat pulau tu.. tak de ape2 yang menarik, cuma beberapa kedai aje yang buka.. dalam pukul 12 tengahari, kami dibawa pegi makan NASI PADANG ... perut dah lapor, apa lagi bedal aje lah.... kuantiti lauk sikit tapi bermacam-macam jenis lauk yang dihidangkan...
 perut dah kenyang...!!! jalan2 kat shopping kompleks NAGOYA HILL ..bila ditanya kenapa kebanyakan orang kat sini muka mcm cina singapore aje.. kalau korang nak tau, orang-orang yang menetap disini ada dikalangannya datang dari NEGARA MATAHARI TERBIT... jepun ar tuuu... patut nama tempat shopping pun mcm tu erkk...!!!!
 hadapan nagoya hill ada air pancut.. macam kat PAVILLION kat BUKIT BINTANG...
weiii senyum-senyum pulok dia.. tepi skit orang nak lalu laaaa...!!!!

sekali tengok macam duk kat sofa.. rupa-rupanya kerusi van @ bas kecil yang bawa kami ke seluruh pulau.. van pelancong la niii. cantik kan...!!! tapi sempit macam duk dalam tin sardin... sesuai ngan member aku tu yang bernama jidin.. hu hu hu
 lepas maghrib, kami disajikan pulok ngan dinner , lauk nyer ntah ler... aku x pasti... tapi ok laa..
semua duk syok makan jer.. langsung x peduli kat orang sebelah...
 inilah guide kami sepanjang kami kat sini... memang sempoi.. banyak penerangan tentang pulau ni dia kasi tau, tapi kene tanye laa... sumbat juga dia nii...!!!! 
ini adalah hotel yang kami lepak... UTAMA HOTEL .. kalau mlm xde mende yang boleh dibuat nak gi jalan2 kat mana jauh gilo.. kedai makan pulok.. x selera nak makan.. kata halal, tapi logo arak merata2.. hampeh, kalo anjing tu x leh nak bilang... beli laa makanan kat hotel tu, air n kuaci.. lepak sampai pukul 1 @ 2 pagi gitu... masuk bilik hotel tidoooooooooooooooooo.........
pada keesokan hari, sambil duk tunggu semua orang turun untuk gi jalan2 lagi, sempat aku posing kat ruang legar hotel.. sebelah belakang tu restoran...

tengok bangunan ni.. pelik kan biasa rangka dalam... ni dah macam skeleton dah, rangka kat luor...
berada di BARELANG BRIDGE ....
6 sahabat.. atau dikenali group 6 JAHANAM .. ketua group ni adalah en.maruan.. tepi kanan skali..
 ehhh...!!! duk bersandar tu tak takut jatuh ker...
antara staf yang mengikuti trip ni.....
tempat serangan askar PORTUGIS antara tempat yang dilawati , macam tinggalan sejarah ada kat situ..


tengah syoh ambik gambar aku ternampak la pulok antuuuu... eeeee.. ee.. takut tu...
x caya tengok ejaan kat bawah tu quan AMTU ... hantu lah tu kot.. dialek orang china indo kat situ...

jambatan udah nengok.. tempat sejarah dah..... perut aje belum isi lagi...
isi dulu perut kat RESTORAN BARELANG... ala-ala terapung gitu...
 eri duk depan skali.. lapor perut ar tuuuu...!!!!!
 eh.. eh.. en.ateng.. posing manje... hu hu hu hu..
 udang ni mahal tu kalo nak makan... kalo xde duit x yah laa makan udang pasar jer...
 makanan x siap lagi.. tapi semua dah chop tempat masing2...
rilek posing sambil berlatarbelakang jambatan......
 antara shopping mall terkenal kat sini BCS MALL...
 makan malam pulok di HARBOUR SEAFOOD BATAM ISLAND... makanan ok.. boleh tahan laaaaaaa
mini AIRPORT BATAM ISLAND....
ni kalau kat malaysia kita panggil MAT INDON tapi kalo dah ada kat indonesia orang kat sinio gelarkan ,
MAT MALAY.. hik ...hik.. hik... shopping mall belum lagi bukak, dah bertenggek mat2 malay ni kat depan pintu...
tiba di jeti feri untuk berangkat pulang.... kena beratur leeerrr

 aiikkk ...!! macam kat malaysia aje...
datang cuma satu beg... bila balik pulok, tambah lagi 2, 3 beg...

 beg.. beg... beg... beg... semua duk criter pasal beg....

jeti ni bersambung dengan MEGAMALL BATAM CENTRE... jangan ingat malaysia aje ada mega mall..!!
 dapat aje masuk dalam feri, uuhhh.. bestnya sejuk... untuk 2 minit pertama.. lepas tu, huh panas... berpeluh ...
selamat sampai jeti kat johor... penat, penat beg punyer ar berat...uiihhhh

masih lagi sibuk mengira beg.. bimbang x cukup... bilang jangan x bilang...
berenti rehat sambil melihat permandangan singapura..

 macam biasa posing skit... hu hu hu hu

the zon, zon bebas cukai kat johor bharu...

usop.... kemana kau melayang perasaan.....

"bini n anak dah kasi makan, si ungu berenjin skyline macam mana gamoknyer".. acai-pengawal

 kepala badrul besor dari mung apiz... ambik molek biar nampok belake, makang karang..-badrul
 member aku ni duk layan perasaan, teringat awek indon..- jidin
aku pulok teringat anok,bini... sabar, i will be there!!!!
balik dungun sampai pukul 2 pagi.. secara kesimpulan nya, memang seronok.. UiTM da' BEST...

2 comments:

SILZACK KHAIROL said...

Salam :)
Tambang feri ke Batam berapa ya???
rasa macam nak pigi lak nanti... ada bayar masuk kat imegrisen ka?

kalau naik bas pelancong tu berapa kosnya??

terima kasih

ngaruk's heyroll said...

brother sil zack... tambang pergi balik dalam rm 150.00 satu kepala.. bas pulak untuk 1 hari lebih kurang rm 200 ++ untuk 14 orang.. ala bas ala2 van sekolah... tapi untuk pergi kat sana seelok nya inap kat hotel nagoya hill.. sebab jeti feri n pusat beli belah semua kat situ...